Navike jedenja u prevenciji debljine
Dok jedni razmišljaju koje će kolače peći i koliko vrsta, drugi smišljaju načine kako odoljeti ukusnim jelima. Stoga je uvijek dobro podsjetiti se preporuka stručnjaka kako izbjeći prejedanja, probavne tegobe i dobivanja viška kilograma.
- Ne preskačite obroke. Poštujte fiziološku glad koja se obično javlja u razmacima 3-4 sata. Preskakanje obroka obično dovodi do prejedanja i prekomjernog kalorijskog unosa.
- Dobro je odmah na početku obroka odrediti količinu hrane koju ćemo pojesti, staviti je na manji tanjur i nikako ne uzimati još!
- Uvijek u jelovnik uključite različite i dovoljne vrste salata, začinjene maslinovim uljem.
- Ograničite unos pohane, pržene, masne i jako začinjenje hrane.
- Redovito tijekom tjedna jedite ribu, jer je izvor omega 3 kiselina, posebno plava riba.
- Šunka, teletina, govedina i janjetina bogate su željezom, ali je svinjska šunka masna i često presoljena, pa je jedite u malim količinama.
- Jaja su hranjiva, ali ni s njima ne smijete pretjerivati. Jedno na dan je sasvim dovoljno.
- Izbjegavajte prekomjerno pijenje alkoholnih pića, jer alkohol je jedan od najkaloričnijih sastojaka hrane (1 g alkohola donosi oko 7 kcal!).
- Piti 8 - 10 čaša vode (1,5 - 2,0 litre) na dan. Preporučuju se i nezaslađeni biljni čajevi, posebno zeleni, koji potiču detoksikaciju organizma.
- Hranu dobro i polako žvačite, jer probava počinje već u ustima.
- Umjesto kaloričnih kolača za dezert pojedite zdjelu ukusne voćne salate.
- Izbjegavajte jedenje kasno navečer i odlazak na spavanje s punim želucem.
- „Zavarajte“ želudac od prejedanja, pa prije obroka popijete čašu vode ili zelenog čaja.
- Ne zaboravite tjelesnu aktivnost. Nakon obilnog obroka prošetajte, jer tjelovježba povećava tjelesni metabolizam.
- Jedite sve, ali češće i umjereno jer je doza najvažniji čimbenik u održavanju poželjne tjelesne mase.
mr. Ankica Džono-Boban, dr. med. spec. javnog zdravstva