Ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće
Ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće provodi se temeljem Zakona o hrani (NN 46/07) i Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 47/08).
Zahtjev sukladnosti mora biti ispunjen:
- na mjestu potrošnje vode za piće
- u objektima za poslovanje s hranom, predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom i predmetima opće uporabe na mjestu gdje se voda koristi u proizvodnji i prometu
- na slavini cisterne ako se koristi kao voda za piće
U analizi vode obavljamo:
1. senzorska ispitivanja
- Miris
- Okus
2. fizikalno-kemijska ispitivanja
- Boja
- Mutnoća
- Temperatura
- pH
- Elektrovodljivost
- Utrošak KMnO4 (oksidativnost)
- Ukupne suspenzije
- Ukupna tvrdoća
- Vodikov sulfid (sumporovodik
- Slobodni rezidualni klor
- Amonijak
- Fosfati
- Kalcij
- Kloridi
- Magnezij
- Nitrati
- Nitriti
- Sulfati
- Mineralna ulja
- Cijanidi
- Anionski detergenti
- Neionski detergenti
- Silikati
3. mikrobiološka ispitivanja
- Ukupni koliformi
- Escherichia coli
- Enterokoki
- Broj kolonija na 37°C
- Broja kolinija na 22°C
- Clostridium perfringens (uključujući spore)
- Pseudomonas aeruginosa
- Salmonella spp.
Slika 1. Uzorkovanje vode za piće s izvora Ombla