Ugledni svjetski izdavač Springer objavio poglavlje knjige čiji je autor naša Voditeljica Odjela za hranu i voditeljica za kvalitetu dr. sc. Ivana Ljevaković-Musladin

Voditeljica Odjela za hranu i voditeljica za kvalitetu u Službi za zdravstvenu ekologiju dr. sc. Ivana Ljevaković-Musladin autorica je poglavlja „Ensuring the Validity of Results“ objavljenog u knjizi Handbook of Quality System, Accreditation and Conformity Assessment, grupe urednika Anuj Bhatnagar, Sanjay Yadav, Venugopal Achanta, Ulrich Harmes-Liedtke, Shanay Rab. Knjigu je izdao jedan od vodećih svjetskih izdavača znanstvenih i stručnih časopisa i knjiga Springer, a prvo je objavljena online na stranici Springer Link. Tema poglavlja je osiguravanja valjanosti (točnosti i preciznosti) rezultata laboratorijskih ispitivanja i namijenjeno je svim analitičkim laboratorijima neovisno kojom se disciplinom mjerenja i ispitivanja bave. Točnost i preciznost rezultata objektivni su pokazatelj kvalitete laboratorijskih ispitivanja/mjerenja. U poglavlju su obuhvaćene sve metode, tehnike i pristupi kojima laboratoriji osiguravaju, dokazuju, kontroliraju i prate točnosti i preciznosti svojih rezultata, koji su temelj za donošenje odluka. Netočni i neprecizni rezultati dovode do pogrešnih odluka, koje mogu imati vrlo ozbiljne, čak i fatalne posljedice kako za pojedinca, tako i za zajednicu i okoliš. Stoga autorica, osim teorije, prikazuje niz primjera iz laboratorijske prakse, kao i rješenja za uobičajene analitičke probleme koji ugrožavaju točnost i preciznost. Poglavlje je  rezultat 15-godišnjeg iskustva autorice u sustavu kvalitete za ispitne i umjerne laboratorije prema međunarodnoj normi ISO/IEC 17025, čija je svrha dokazivanje osposobljenosti laboratorija.

Više o sadržaju samog poglavlja možete pročitati na sljedećem linku: https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-981-99-4637-2_45-1#chapter-info