Tjedan školskog doručka 11.-15. 10. 2021. - recepti
Za peti dan u tjednu školskog doručka preporučujemo sendvič s povrćem i namazom od slanutka.
SENDVIČ S POVRĆEM I NAMAZOM OD SLANUTKA
SASTOJCI:
60 g integralnog kruha sa sjemenkama
1 žlica namaza od slanutka
30 g feta sira
15 g ribane mrkve
4-5 listova rikule
Namaz od slanutka (humus)
2 žlice sezama
100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
200 g slanutka
2-3 žlice limunova soka
2 češnja češnjaka
50 ml maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog peršina
½ žličice papra
PRIPREMA
Očišćeni i oprani slanutak namačite 12 sati u mlakoj vodi. Promijenite vodi pa kuhajte dok ne omekša, solite po potrebi.
Sezam kratko popecite u tavi bez masnoće pa pola količine sameljite u električnoj sjeckalici.
Vodu od slanutka kratko prokuhajte i malo ohladite.
Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom, usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete glatku masu.
Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
Ovako pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.
Tjedan školskog doručka - recept za četvrti dan
SENDVIČ S POVRTNIM NAMAZOM I JAJEM
SASTOJCI:
80 g kruha od zobenog i integralnog pšeničnog brašna
1 žlica namaza od svježeg posnog sira s mrkvom i kiselim krastavcima
1 kuhano jaje
2 lista zelene salate
Integralni kruh
20 dkg brasna zobenog brašna
20 dkg integralnog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 mala žličica soli
2 žlice maslinovog ulja
3,5 dcl vode
Namaz od svježeg sira s mrkvom i krastavcima
100 svježeg sira
1 žlica vrhnja
1 žlica sitno ribane mrkve
2 sitno sjeckana krastavca
Tjedan školskog doručka - recept za treći dan
JEDNOSTAVNI SENDVIČ S POVRĆEM
SASTOJCI:
integralni kruh ili pecivo 70 g
nemasna pureća šunka 15 g
mladi sir 30 g
pomadora 2-3 kriške
matovilac 1 manja šaka
Ovisano o godišnjem dobu možete staviti drugo svježe povrće npr. krastavac, cikla, mrkva, zelena salata, radič, paprika i slično po želji.
Tjedan školskog doručka - recept za drugi dan
ŠARENI KRUH
SASTOJCI:
1 veća crvena paprika nasjeckana na kockice
1 šalica sitno sjeckane blitve
2 jaja
2 pice usitnjenog češnjaka
40 g sitno sjeckane pancete
1 šalica jogurta
3 žlice kravljeg sira
½ dl maslinovog ulja
1,5 šalica pšeničnog integralnog brašna
0,5 šalice bijelog glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 šalica ribane mozzarelle
sol
sjemenke po želji
PRIPREMA
U dubljoj zdjeli umutite jaja, dodajte jogurt, maslinovo ulje i kravlji sir. Posolite.
Prosijte brašno s praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu.
Na kraju umiješajte, na kockice izrezanu pancetu, ribani sir, sjeckano povrće, usitnjeni češnjak.
Kalup za kruh prekrijte papirom za pečenje pa po njemu rasporedite pripremljenu smjesu.
Po želji pospite sjemenkama.
Pecite na 180°C 50-60 minuta.
Tjedan školskog doručka - recept za prvi dan
MUFFINI S POVRĆEM
SASTOJCI:
180 g brašna (pomiješati integralno pirovo i bijelo glatko brašno)
1 prašak za pecivo
80 g tikve
40 g špinata
1 jaje
80 g svježeg sira
2 žlice maslinovog ulja
1 dcl mlijeka
sol i papar
maslinovo ulje za premazivanje kalupa
miks sjemenki za posipanje
PRIPREMA
Pećnicu zagrijte na 160°C, a silikonske kalupe za muffine premažite s malo ulja ili masla.
Tikvu sitno naribajte. Špinat sitno nasjeckajte, posolite i ostavite 10-ak minuta da odstoji.
Pomiješajte jaje, mlijeko, sir, tikvu i ocijeđeni špinat.
Zasebno izmiješajte brašno i prašak za pecivo pa te dvije smjese sjedinite.
Napunite kalup za muffine do 3/4 visine pa pospite svaki muffin sjemenkama.
Pecite 25 min.