Salmonella (Salmonela)

Salmonella je rod iz obitelji Enterobacteriaceae, dakle vrsta crijevnih bakterija. Normalna su crijevna flora u stoke, peradi, insekata i reptila. Za čovjeka su patogene, uzrokuju salmonelozu – infekciju probavnog sustava koja se očituje temperaturom, proljevom i grčevima. Oko 95% salmonela prenose se hranom; jajima, sirovim mlijekom, mesom i proizvodima, sladoledima i kolačima. U svijetu su zabilježeni i slučajevi salmoneloza porijeklom iz sirovog svježeg povrća (rajčice), koje je bilo tretirano životinjski gnojem, a prije konzumacije nije dovoljno oprano ni termički obrađeno. Salmonele u hrani posljedica su nedovoljnog kuhanja i pečenja, nedovoljne pasterizacije i loše higijene. Pribor, posuđe, radne površine i ruke osoblja koje su onečišćene ovom bakterijom mogu biti izvor salmonela u već pripremljenoj i termički obrađenoj hrani, naročito ako hranu priprema i sa njome rukuje osoba koja je kliconoša. Salmonele se mogu prenijeti na čovjeka, osobito djecu, sa ptica, pasa, mačaka, zamoraca, te vodozemaca i reptila (kornjače). Salmonele su u ovih životinja normalni stanovnici probavnog sustava i stalno se fecesom izlučuju. U ljudski organizam ulaze oralnim putem (prljave ruke-zagađena hrana). Salmonela se kuhanjem uništava. Namirnica iz koje se izolira Salmonella spp. smatra se zdravstveno neipravnom i zahtjeva epidemiološku obradu objekta i osoblja u kojem je dotična namirnica proizvedena i/ili zatečena.